Als eerste uiteraard de beste wensen voor het nieuwe jaar! Hier zijn de oliebollen en de champagne op, het beetje kindervuurwerk dat ik had viel in het niets vergeleken met wat er hier in de buurt werd afgestoken en de eerste potjes Patchwork zijn op 1 januari alweer gespeeld. De Spelbaron gaat nu echt van start en ik hoop binnenkort weer mooie nieuwe spellen op voorraad te hebben. Maar hoe gaat het jaar er voor mij (hopelijk) uitzien op bordspel gebied? 

List of shame

Gloomhaven

Ik heb nog een flinke list of shame (een lijst van spellen die je al tijden in je bezit hebt zonder te hebben gespeeld) in mijn kast staan. De belangrijkste daarvan en waar ik het meeste zin in heb is Gloomhaven, het spel dat onlangs de nummer 1 plek overnam van Pandemic Legacy S1 op boardgamegeek en ook in veel top 10 lijstjes van 2017 stond. Deze epische euro-style dungeoncrawler heb ik overigens pas eind vorig jaar binnen gekregen – dus dat ik het nog niet gespeeld heb is niet heel erg - en na snel in de doos te hebben gekeken om de kwaliteit van de inhoud te controleren (vanwege wat kwaliteitsproblemen) staat deze netjes in mijn Kallax kast stof te happen. Helaas heb ik geen spelgroep die vaak genoeg bij elkaar komt om zich hier in vast te bijten, dus zal het solo moeten worden gespeeld. Omdat Fantasy Flight onlangs de companion app Legends of the Alliance voor Star Wars: Imperial Assault heeft uitgebracht - waar ik erg naar uitkeek - ben ik nu Imperial Assault solo aan het spelen, maar daarna moet Gloomhaven toch echt op tafel komen.

Nog een “episch” spel dat dit jaar gespeeld moet worden in Star Wars: Rebellion, eventueel met de uitbreiding Rise of the Empire. Dit twee speler strategiespel wordt ook wel “Star Wars in a box” genoemd. De Empire met zijn militaire overmacht is naarstig op zoek naar de basis van de Rebellen, terwijl de Rebellen met kleine guerilla-achtige aanvallen en missies steeds meer planeten in het heelal achter de Rebellen proberen te scharen om zo het spel te winnen.Vooral de duur van het spel voorkomt dat het spel makkelijk op tafel is te krijgen, maar ik heb wel een vriend gevonden die zich er aan wil wagen, dus het moet er van komen in 2018!

Als laatste op het menu staat Battlestar Galactica – het bordspel. Nadat ik vorig jaar eindelijk heel de serie heb gekeken (en ja, die is af en toe niet zo best) en omdat ik fan ben van Dead of Winterheb ik deze vorig jaar aangeschaft. Het is een hidden traitor spel waarin de verborgen Cylons de plannen van de mensen van binnenuit proberen te saboteren. Veel situaties uit de tv serie schijnen voor te komen in dit spel, maar ook zonder deze kennis zou dit een leuk kat en muis spel moeten zijn. Ook dit spel duurt vrij lang en daarom is ook deze moeilijk op de tafel te krijgen.

De List of Shame is nog wel iets langer dan dit, maar deze drie moeten zeker op tafel komen in 2018....

 

Kickstarter

Ik heb ook nog wat spellen op kickstarter gebacked die dit jaar binnen zouden moeten komen (en later eventueel nog een retail release krijgen). Zo is daar Deep Space D-6, een solo bordspel waarin je een ruimteschip door een kaartendeck vol gevaren moet loodsen. Dobbelstenen bepalen de acties die je elke ronde kunt doen en er zijn 4 verschillende ruimteschepen met elk andere eigenschappen om mee te spelen. De retro-look geeft dit spel een heel eigen smoel. Dit spel zou begin dit jaar hier binnen moeten komen, maar krijgt zover ik weet helaas geen retail release.

Rising SunEen spel dat zeker een retail release krijgt is Rising Sun van CMON. Deze area control game speelt zich af in het feudale Japan, waarin verschillende clans het tegen elkaar op nemen om de leidende clan in Japan te worden. Uiteraard gebeurt dit weer met grote miniatures op een mooi spelbord. Tijdens de speelrondes kunnen allianties worden gesloten met andere spelers en voordat je het weet worden deze weer verbroken. Vechten in het spel gebeurt niet met dobbelstenen maar met geld waarmee je in het geheim acties “koopt”  (want oorlog kost nou eenmaal geld). Tegelijkertijd met andere spelers laat je zien wat je precies in de oorlog gaat doen. De retail versie van dit spel komt waarschijnlijk in april uit en zal te koop zijn bij de Spelbaron.

Empires of the Void II van Ryan Laukat en Red Raven Games moet ook dit jaar binnen komen. Dit spel is een 4X spel (Explore, Expand, Exploit, Exterminate) van de maker van Near and Far, een spel dat dit in 2017 hoge ogen gooide. De spellen van Ryan Laukat zijn altijd verhalend en bevatten prachtig artwork van de ontwerper zelf. Deze opvolger van Empires of the Void belooft weer veel goeds met veel achtergrond informatie van alle aliens die in het spel voorkomen om je in het universum te trekken, unieke technologieën die je kunt vinden/ontwikkelen en er zijn meestal meerdere manieren om je doel te bereiken (door oorlog of door diplomatie).

Als laatste heb ik nog geen gok gewaagd met het spel 1066, Tears to Many Mothers. Dit spel van de maker van Gloom of Kilforth heeft zulk fantastisch artwork dat mijn beslissing om het te kopen op Kickstarter vooral daarop is gebaseerd. 1066, Tears to Many Mothers is een twee speler kaartspel waarin de Battle of Hastings wordt uitgevochten. Veel van de karakters in het spel zijn op historische feiten gebaseerd. Hopelijk wordt het spel net zo goed als het artwork!

 

Gaat het lukken?

Ga ik al deze spellen dit jaar gespeeld krijgen? Ik hoop van wel. Maar natuurlijk bestaat de kans dat ik andere spellen aanschaf, of dat mijn spelersgroep andere prioriteiten heeft waardoor deze spellen toch niet worden gespeeld. Of wellicht zijn die nieuwe spellen makkelijker op de tafel te krijgen. Genoeg keus in ieder geval en genoeg spelplezier in het verschiet! Het wordt een mooi bordspeljaar...