Zo is het half februari, zo is het half april. Het eerste kwartaal van het eerste levensjaar van de Spelbaron is voorbij gevlogen. Inmiddels is het aantal spellen op voorraad bij de Spelbaron meer dan verdubbeld sinds januari.... En gelukkig heb ik ook nog een aantal spellen kunnen spelen.

Wat heb ik zelf gespeeld?

Deception: Murder in hong Kong Cover

Het spel wat ik het meest heb gespeeld in het eerste kwartaal is Deception: Murder in Hong Kong. Dit spel is een goede intro voor beginnende bordspelers in het (social) deduction genre. Er is een moord gepleegd in Hong Kong. Een van de spelers is de moordernaar die het moordwapen en bewijs heeft achtergelaten. Wie de moordernaar is, is onbekend voor de andere spelers, behalve voor de forensic scientist. De forensic scientist probeert door het geven van aanwijzingen de overige spelers te leiden naar de moordenaar, met het juiste moordwapen en bewijs. Een volledig spelletje van Deception duurt maximaal 20 minuten, maar het kan ook binnen 30 seconden klaar zijn, zoals ik heb ondervonden in het eerste spelletje met collega's.Ook thuis met nieuwe spelers beviel dit spel goed!

Op kantoor met collega's spelen we vooral (social) deduction games. Zo is Two Rooms and a Boom ook een aantal keer gespeeld en onze favoriet The Resistance: Avalon is ook een paar keer voorbij gekomen. In Two Rooms and a Boom krijgt elke speler een rol (meestal met speciale regels/krachten) toegewezen en wordt de groep opgesplitst in 2 kamers. Het blauwe team heeft de president en het rode team de bom. Elke ronde wordt er overlegd, gepraat, worden er kaarten getoond aan andere spelers en uiteindelijk moet 1 speler van elke kamer naar de andere kamer. Als aan het einde van 3 ronden de president in de kamer met de bom is wint het rode team, anders wint het blauwe team. We hebben dit spel met maximaal 9 spelers gespeeld, maar het kan tot 30 spelers worden gespeeld! The Resistance: Avalon hebben we op kantoor zeker meer dan honderd keer uit de kast getrokken en blijft bij sommige collega's favoriet. Dit keer hebben we voor het eerste met de Lancelot uitbreiding gespeeld maar dat had weinig effect, Lancelot is geen enkele keer van team veranderd. Gelukkig is er soms ook een uitstapje mogelijk. Zo hebben we met 7 spelers Machiavelli met de uitbreiding Donkere Landen gespeeld (dat duurde me iets te lang) en heb ik met 2 collega's een aantal keer Azul gespeeld.

Als laatste wil ik Hanamikoji nog even belichten. Ik las deze week een review van Hanamikoji op Meeples Like Us en zij verwoorden veel beter hoe Hanamikoji speelt dan ik ooit zou kunnen. Elke beslissing is belangrijk en moeilijk. Mijn favoriete 2 speler spel van het moment (samen met Azul overigens).

De overige spellen die ik heb gespeeld zijn onder andere: Aeon's End, One Deck Dungeon, Patchwork, Coup, For Sale, 878 Vikings, Star Wars: Imperial Assault, Mystery of the Temples, Pandemic, Potion Explosion, Sushi Go Party, Sword & Sorcery, Cosmic Encounter.


En wat hebben de kinderen gespeeld?

Ik ben een vader van twee dochters van 5 en 7 jaar oud. Vooral de oudste vindt spellen spelen leuk, al vraagt ze wel vaak of we met z'n tweeën kunnen Ezelen. Meestal probeer ik dan iets anders voor te stellen, maar soms kom ik er echt niet onderuit. Gelukkig hebben we ook nog enkele spellen in de kast staan die ik zelf ook wel leuk vind om te spelen. Mijn favoriete spel om met beide kinderen te spelen is Schatzoekers in het Spookhuis en deze hebben we dan ook het meest gespeeld in de aftgelopen maanden. In dit cooperatieve spel moeten de spelers schatten zien te halen uit het spookhuis. In dit spookhuis kunnen spoken verschijnen waarmee je kunt vechten. De reguliere spookjes kun je in je eentje mee vechten, voor de grote griezels moet je met z'n tweeën zijn. Het spel ziet er mooi uit met plastic onderdelen voor de spookjes en miniaturen voor de spelers. De schatten passen precies in het rugzakje van de miniaturen, iets wat de kinderen extra leuk vinden. Je kunt het spel moeilijker of makkelijker maken door extra regels toe te voegen of weg te laten, zo blijft het spel interessant, ook als je beter wordt in het spel.

The Mysterious Forest CoverNieuw voor ons was The Mysterious Forest, een coöperatief geheugen spelletje met erg mooi artwork. In dit spel gaat een kind op avontuur en je moet enkele gevaren in een bos zien te passeren. Elk gevaar heeft een aantal attributen nodig, zoals bijvoorbeeld een kompas, of touw, en je moet voor het hele pad wat je gaat afleggen onthouden welke attributen je nodig hebt. Daarna gooi je een aantal keer met vier dobbelstenen waarop deze attributen staan afgebeeld en iedere keer mag je twee attributen uitkiezen en in je rugtas stoppen. Zodra je rugtas vol is, ga je op reis en draai je 1 voor 1 de gevaar kaarten om en haal je (hopelijk) de attributen uit je rugzak en gebruik je die om het gevaar voorbij te gaan. Dit gaat net zo lang door tot je het einde van het pad hebt gehaald en de eindbaas hebt verslagen. Dit spelletje klinkt niet heel spannend, het is 'maar'  een geheugenspel, maar de kinderen kunnen er helemaal in op gaan. En als je nog een beetje fantasie gebruikt om een verhaal er om heen te maken, dan wordt dit wel een heel leuk spelletje om te spelen. Wat mij betreft een aanrader!

De overige spellen die ik heb gespeeld met de kinderen zijn onder andere: Ezelen, Stenen Tijdperk: Huttenbouw en Avontuur, Carcassonne Junior