Essen is weer voorbij en de klok is een uur teruggezet. Dat kan maar één ding betekenen: het is weer tijd voor bordspellen!

Essen Spiel

Op donderdag 25 oktober opende de grootste spellenbeurs ter wereld in Essen haar deuren: Spiel! Op de donderdag en vrijdag heb ik er rondgestruind, spellen bekeken en gelukkig ook nog een paar spellen gespeeld.

Het eerste spel dat ik heb gespeeld was Blossoms - een simpel push-your-luck spel voor 2 spelers. Dit spel heb ik ook direct aangeschaft voor thuis omdat ik dit goed met mijn oudste dochter kan spelen, qua complexiteit maar ook qua thema. Mooi artwork ook. Daarna zijn we aangeschoven bij Dig It Up waarin je sets van verschillende waardevolle metalen en grondstoffen moet verzamelen door in verschillende gebieden op de aarde naar deze stoffen te graven. Er komt best wat veel geluk bij kijken door het rollen van de dobbelsteen (zonder de gerolde waarde aan te kunnen passen) en er is ook een deck van kaarten die je soms willekeurig extra punten geeft en soms negatieve punten. Helaas beviel dit spel dus niet vanwege de te hoge geluksfactor, iets meer strategie of tactiek mag best.

Het roll & write spel Railroad Ink beviel wel goed. Rol de dobbelstenen en teken de gerolde wegen of treinsporen (of combinatie van) op je eigen kaartje. Drie maal per spel mag je 1 van de speciale opties gebruiken. Doe dit 7 rondes lang en tel je gescoorde punten bij elkaar op (langste weg/treinspoor etc) en je hebt een winnaar. Of verliezer in mijn geval. Zoals bij de meeste roll & writes moet je wel goed opletten dat je geen fouten maakt.

Shadows AmsterdamOp donderdag hebben we als laatste nog Shadows Amsterdam gespeeld, een deductie spel waarin je een in teams (met 4+ spelers) of coöperatief (met 2 of 3 spelers) een misdaad in Amsterdam moet oplossen. Als speurder moet je de agenten ontwijken (want zij konden de zaak niet oplossen) en op zoek gaan naar bewijs binnen Amsterdam. Je krijgt aanwijzingen van je inlichtingenofficier die niet mag praten, maar door middel van een artwork op kaarten moet proberen uit te leggen waar je als speler naar toe moet (beetje zoals Mysterium dus). Dit spel met super cute artwork beviel ook goed.

De buit

Op Essen heb ik niet heel veel aangeschaft, maar ik kon het niet laten om toch wat moois mee naar Nederland terug te nemen. Dit zijn Modern Art (de DiceTree versie), Yggdrasil en zoals boven beschreven: Blossoms. De DiceTree versie van Modern Art komt uit Korea en bevat wat mij betreft de leukste artwork (van Cezanne, Van Gogh etc). De Dice Tower heeft een mooie vergelijking tussen deze versie en de Oink Games versie. Bij de Spelbaron verkopen we momenteel alleen de CMON versie van Modern Art.

Yggdrasil stond al een lange tijd op het verlanglijstje en toen de reprint werd aangekondigd enkele weken geleden was het direct duidelijk dat ik deze zou meenemen van Spiel. Een coöperatief spel met een Viking thema, dat pas wel bij mij. Het speelbord ziet er ook fantastisch uit.


Voorraad update

Uiteraard heeft de Spelbaron niet stilgestaan. Er zijn de laatste weken vele nieuwe spellen toegevoegd aan de shop.

Zo is daar Atlandice waarin je als spelers moet proberen om goederen van de zinkende Atlantis te redden. Rol met dobbelstenen en 'draft' deze dobbelstenen om de goederen te verzamelen. Of wat dacht je van Arkham Horror Derde Editie. Ongetwijfeld zal Arkham Horror weer gestroomlijnder speler en hopelijk zal het minder 'fiddly' zijn dan de tweede editie. Uiteraard levert Arkham Horror weer mooie avonturen op in het Cthulhu universum.Wildlands

Discover: Lands Unknown is een uniek spel - als in - elk spel in de winkel is uniek. Er is een verzameling van componenten en karakters, maar elk spel heeft een andere combinatie van deze componenten en karakters. Dit betekent dus dat jij een ander avontuur kunt meemaken dan een vriend of collega met een andere versie van het spel. Dit lijkt op wat Fantasy Flight Games gaat doen met KeyForge, waarin elk kaartendek uniek zal zijn.Ik ben benieuwd of ze deze trend gaan voortzetten.

Ook zeker noemenswaardig zijn Forum Trajanum (het nieuwe spel van designer Stefan Feld), Ultimate Werewolf Legacy (het bekende weerwolven maar dan Legacy), Wildlands (Osprey Games pakt uit met een skirmish spel met mini's) en Between Two Castles of Mad King Ludwig (een combinatie van Between Two Cities en The Castles of Mad King Ludwig).

Onder andere Cryptid, Charterstone, Dungeon Petz en Dragon Pets zijn weer op voorraad!

Voor meer nieuwe toevoeging kijk op Nieuw binnen!