De Spelbaron bestaat nu ongeveer 16 maanden. Tijd om eens te kijken naar de beste verkopende spellen en uitbreidingen!

Hieronder volgt de lijst van de bestverkopende spellen bij de Spelbaron van December 2017 tot eind april 2019. Het gaat hierbij om aantal stuks verkocht, dus niet hoeveel geld het spel in totaal heeft opgebracht. 

De top 10

1Root
Het best verkopende spel bij de Spelbaron is Root. Deze asymmetrische wargame met bijzonder artwork werd absoluut het best verkocht. Over het algemeen kreeg het spel zeer positieve reviews en daarom verbaasde het mij ook niet dat dit spel goed zou verkopen. Hopelijk begrepen de meeste kopers dat het om een wargame ging en zich niet lieten misleiden door het leuke artwork. De kleine controverse rondom het spel lijkt lang vergeten. De uitbreiding Riverfolk werd ook goed verkocht maar bleef wel iets achter bij het spel zelf. Helaas is Root nu uitverkocht, het is wachten op de derde editie die waarschijnlijk deze zomer te koop zal zijn, samen met een nieuwe uitbreiding!
Root Box Art
2Azul
De winnaar van de Spiel des Jahres 2018 Azul komt op de tweede plek. Inmniddels heeft Azul vele prijzen in de wacht gesleept, inclusief de Nederlandse Spellenprijs. In het tactische spel Azul is het aan de spelers om in opdracht van de koning de muren van het koninklijke paleis in Evora te verfraaien. Azul is abstract strategie spel dat er heel mooi uit ziet,met goede kwaliteit componenten. Het spel wat gemeen zijn, zeker met  twee of drie spelers omdat je spelers op kunt schepen met tegels die ze niet willen hebben. Azul wordt wel eens vergeleken met Sagrada, waarin je ook een eigen mozaïek moet maken, maar dan van de Sagrada Familia. Wat mij betreft is er voor beide spellen plek in een collectie!
Azul Box Art
3Pandemic Legacy Seizoen 1
Vlak achter Azul komt Pandemic Legacy Seizoen 1 op de derde plek. In de Legacy versie van Pandemic speel je 12 maanden van een jaar waarin de aarde wordt geteisterd door verschillende ziektes. Elke maand gebeuren er dingen die invloed hebben op de rest van het spel, zoals steden die niet meer begaanbaar zijn of kaarten die niet meer meedoen in het spel. Als je van Pandemic houdt is dit spel zeker een aanrader, maar ik raad wel aan om met een vaste groep spelers te spelen zodat iedereen betrokken blijft bij het verhaal en de gebeurtenissen die het spel vormen. Pandemic Legacy Seizoen 1 staat niet voor niets op de tweede plek in de Boardgamegeek top 100!
Pandemic Legeacy Seizoen 1

De overige spellen die de top 10 compleet maken, zijn:

4.  Cryptid 
5.  Santorini
6.  For Sale  
7.  Spirit Island
8.  Diamant 
9.  Root: Riverfolk 
10Chronicles of Crime

Cryptid is wel een spel dat mij heeft verrast qua verkopen. Het spel ziet er niet heel mooi, maar wel functioneel uit. Gelukkig zien veel mensen dus wel de kwaliteit van het spel in. Ik vind het ook knap dat Spirit Island in de top 10 staat. Dit spel was lange tijd moeilijk te krijgen en dus vaak uitverkocht. Elk exemplaar dat de Spelbaron binnen kreeg werd dan ook snel verkocht. Veel klanten kochten Root: The Riverfolk tegelijkertijd met Root. Zelfs zoveel, dat de uitbreiding in de top 10 terecht is gekomen van best verkopende spellen bij de Spelbaron! Chronicles of Crime had ik eigenlijk iets hoger verwacht, maar wellicht spelen mensen liever de Nederlandstalige versie die de spelbaron (helaas) niet verkoopt.

Als je kijkt naar de top 3 best verkopende spellen dan vind ik het wel frapant dat de opvolgers van Azul en Pandemic Legacy Seizoen 1 relatief gezien niet heel goed hebben verkocht. Blijkbaar zitten de meeste mensen niet te wachten op een andere of complexere versie van Azul in Azul: De Ramen van Sintra en spelen de meeste mensen alleen het eerste seizoen van Pandemic Legacy en laten ze Pandemic Legacy Seizoen 2 naast zich liggen. 


Top uitbreidingen

Zoals je al hebt kunnen lezen verkocht de uitbreiding van Root erg goed, maar ook de uitbreidingen van Scythe en Terraforming Mars verkochten erg goed. Scythe: Invaders from Afar verkocht voor Scythe het best en voor Terraforming Mars verkocht de uitbreding Hellas & Elysium het beste. Ook de nieuwe uitbreiding voor Chronicles of Crime, Chronicles of Crime: Noir ging vaak over de virtuele toonbank.2019

Eind 2019 zal ik verslag doen van de beste verkopen over 2019, van zowel basisspellen als de uitbreidingen. Tot nu toe ziet er lijst er niet heel anders dan over de afgelopen 16 maanden. Wel is Arkham Horror: The Card Game de top 10 binnengeslopen en zijn er nog enkele spellen die staan te popelen om de top 10 binnen te komen. Maar uiteraard kan alles nog veranderen!